Volilna reforma

O VOLILNI REFORMI

24. aprila 2022 smo v naši domovini izvedli zgodovinske volitve. Slednjih se je udeležilo kar 70% prebivalstva, kar nakazuje rast in razvoj naše mlade demokracije. Žal pa si, kljub visoki volilni udeležbi, nismo mogli pomagati, da ne bi opazili neprijetne resnice, dejstva, da je več kot 289.579 posameznikov oz. 24% populacije na volitvah izgubilo svoj glas.

Kako je to mogoče, se najverjetneje sprašujete? Kdo so ti posamezniki? To so državljani Slovenije, ki so glasovali za stranke, ki niso presegle volilnega praga (LMŠ, Konkretno, Povežimo Slovenijo...) in se posledično niso uvrstile v parlament. Njihovi glasovi so se razporedili med stranke, za katere ti ljudje niso volili in se z njihovo politiko po vsej verjetnosti ne strinjajo. Skupno so te stranke prejele več kot 24% glasov, kar je natanko toliko kot  je prejela Slovenska Demokratska Stranka (SDS), druga največja stranka v trenutnem parlamentu. Za razvito demokracijo je praktično neverjetno, da 24% volivcev, ki so volili, nima svojega zastopnika v parlamentu.

Toda kaj lahko storimo? Tudi mi razumemo pomen volilnega praga, ki podpira delovanje samega parlamenta in naše demokracije. Toda kaj nam potem še preostane?  Naša rešitev je preprosta. Nadgradimo naš že zelo dober volilni sistem in dovolimo volivcem, da za razliko od trenutnega sistema, kjer izbereš zgolj eno stranko, oštevilčijo slednje od svoje najljubše do tiste, ki je pod nobenim pogojem ne želijo videti v parlamentu.

Sistem deluje enostavno. Če vaša prva izbira ne pride v parlament, se bo vaš glas preprosto premaknil na vašo drugo izbiro in tako dalje dokler ena od strank na vašem seznamu ne doseže parlamentarnega praga in se uvrsti v parlament. Slednje vas ne bo motilo, če pogosto volite za večje stranke in bo močno olajšalo življenje ljudi, ki jih je vsaka štiri leta strah, da bodo zaradi svoje izbire, glas izgubili in bo na oblast prišla stranka, ki je tam raje ne bi videli. Takšni ljudje med volitvami pogosto ostanejo doma ali oddajo glas za stranko, ki jo vidijo kot manjše zlo.

S to enostavno spremembo bi na enostaven način preprečili zapravljanje glasov in pomirili volivce, ki jih je strah, da njihova prva izbira ne bo prišla v parlament. Posledično bi zreducirali število taktičnih volivcev in izenačili igrišče za vse stranke, ne glede na njihovo velikost in moč. In tudi, če manjša stranka, za katero ste volili, ne pride v parlament in preda glasove drugim strankam se financiranje strank ravna po prvem glasu. Podobni sistemi že obstajajo v tujini (npr. Avstraliji) in so se izkazali za zelo učinkovite na številnih področjih. Seveda pa si želimo svoj, nov način voljena, ki bo uspešno združil trenutni sistem in željo po bolj demokratičnih volitvah.

KAJ STORITI?

Če smo vas za idejo o volilni reformi vsaj malo ogreli, vas najverjetneje zanima, kako lahko pomagate. Vsa pomoč je dobrodošla in trenutno nam lahko pomagate na tri glavne načine:

  • Razširite idejo: Predstavite idejo vaši družini, prijateljem in jo delite na socialnih omrežjih. Več ljudi, ki za idejo volilne reforme ve, večjo možnost imamo, da dosežemo spremembo.
  • Pridružite se gibanju: Če vas volilna reforma zanima, imate kakšna vprašanja ali predloge, nam prosim pišite na info@voltslovenija.org, kjer lahko pomagate sooblikovati idejo.
  • Podprite odprto pismo vladi: Trenutno pripravljamo odprto pismo vladi in medijem. Če ste del organizacije, ki bi lahko kampanjo za volilno reformo podprla, bi vas prosili, da nam pišete na info@voltslovenija.org in podprete naše odprto pismo z vašim podpisom. Veseli bi bili tudi vsake omembe v javnosti, na socialnih omrežjih in drugod. Če želite, vas povabimo na odprto debato, kjer lahko sooblikujete podrobnosti odprtega pisma.

Upamo, da smo vas vsaj delno prepričali in, da si sedaj tudi vi želite izboljšati našo demokracijo in volilni sistem. Hvala vam za vso pomoč in podporo že v naprej.